zaterdag 14 maart 2015

Farm Soap

Ons dorp met een oppervlakte van 25 vierkante kilometer inclusief drie kleine meertjes, herbergde in het verleden rond de zeventig kleine en grote boerderijen. Nu zijn er nog rond de veertig, waarvan het merendeel melkveehouderijen met gemiddeld zo'n honderd stuks melkvee, waarvan een goed deel 's zomers geweid wordt. Daarnaast zijn er vier pluimveehouderijen en een varkensbedrijf, vijf bedrijven houden schapen voor het vlees, een daarvan tevens voor de melk. Oh ja en er zijn nog twee wormenkwekerijen. Het merendeel produceert gangbaar en drie bedrijven produceren biologisch. Eén dorp, zoveel verscheidenheid. Toch zijn we in die verscheidenheid één, we zijn immers allemaal agrariërs. We weten allemaal wat het is om 24 uur per dag de zorg van onze dieren te dragen.

Wij behoren tot de boeren die biologisch produceren, we hebben legkippen die de beschikking hebben over een uitloop. Bovendien zijn er op het bedrijf van onze kinderen even verderop biologische vleeskippen die eveneens buiten scharrelen. De kleinschalige biologische bedrijfsvoering past binnen onze mogelijkheden en sluit aan bij onze leefwijze. In de buurt is een gangbaar familiebedrijf dat naast melkvee, vleeskippen houdt. Zij zijn onze familie, wij leven met elkaar mee. Wij leven als dorp allemaal met elkaar mee, hetzij in goede tijden, hetzij in moeilijke tijden. Wij staan niet tegenover hen die gangbaar produceren. Of dat nu gaat om vlees, zuivel of eieren, iedereen doet zijn best dit zo verantwoord en duurzaam mogelijk te doen. Toch wordt er getornd aan deze eenheid...

 In 2012 begon stichting Wakker Dier een actie, waarmee ze het woord 'plofkip' introduceerden. De gangbare vleeskippenhouders werden op een ongenuanceerde manier in een klap in een hoek gezet. Maar ook de andere sectoren liggen keer op keer onder vuur. De reclames zijn weerzinwekkend. En dat hebben we niet verdiend. Nederland is namelijk 's werelds nummer één in het produceren van duurzaam en veilig voedsel! Door haar acties stelt stichting Wakker Dier de biologische bedrijfsvoering vaak boven de gangbare. Het gevaar hiervan is dat we gaan denken in tegenstellingen.

Zo werd ik op de eerste dag na het opheffen van de ophokplicht gebeld door een verslaggever van 'Omrop Fryslân' met de vraag of het wel verantwoord is dat wij de kippen weer buiten laten scharrelen. Volgens een gangbare collega zouden wij daarmee een gevaar vormen voor de gezondheid van alle kippen. Een aantijging die onterecht is, wij zijn verplicht onze kippen naar buiten te laten en doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om een ziekte-uitbraak te voorkomen.
Op Twitter kwam ik een bittere tweet tegen van gangbare boer: Stas Dijksma heeft het druk met het bezoeken van biologische bedrijven en biobeurzen, maar ze vergeet ons. Ik kan de man niet helemaal ongelijk geven, actiegroepen, media en de politiek hebben er de mond vol van. Ze vergeten vaak dat ál onze landbouw en veeteelt van een hoogstaand en duurzaam niveau is.

Koester ik ondertussen de illusie dat biologische bedrijfsvoering veilig is voor aanvallen vanuit de actiegroepen of de politiek? Geenszins! Deze winter het eerste statement, Marianne Thieme van Partij voor de Dieren liet via de media weten voortaan een veganistisch dieet te volgen, want ook biologische dierlijke producten voldoen niet aan haar eisen voor dierenwelzijn.

We kunnen stellen dat de Nederlandse agrarische sector, die wereldwijd zo goed bekend staat, in eigen land onder grote druk staat. Laat dat gegeven ons samenbinden. Met elkaar, met behulp van onze professionele organisaties, moeten we naar voren treden, onszelf profileren. Waarom maken wij geen reclamespotjes? Geen poppetjes van AH, maar echte boeren en boerinnen, omringt door hun vee, die hun producten aanprijzen. Informatieve programma's waarin wordt verteld waarom het nu zo veel beter is dan vroeger. Zelfs André Rieu heeft nu zijn eigen 'Road' Soap opgenomen. Dat kunnen wij toch ook? Dan maken wij een 'Farm' Soap!




2 opmerkingen:

  1. Goed verhaal Hanny, ik worstel hier ook vaak mee. Wij zijn biologisch en wij hebben dus een andere bedrijfsvoering als de boeren om ons heen.
    Maar wij zijn óók boeren en voelen met elkaar mee!
    Het verhaal dat ik aan onze bezoekers vertel over onze passie is niet beter dan andere boeren, het is gewoon 'anders'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, zo denk ik er ook over, het ene hoeft in dit geval het andere niet uit te sluiten. Met elkaar zorgen we er toch voor dat de supermarkten vol met heerlijk voedsel liggen.

    BeantwoordenVerwijderen