zondag 29 maart 2015

Hoogpathogene stroomstoring

Ons kippenbedrijf heet De Útrinwat de Friese benaming is voor uitloop.  Een goede uitloop daar gaan we voor! Daar hebben we meerdere redenen voor, wij willen de ganzen weren, schuilmogelijkheden creëren tegen roofvogels en de kippen een uitloop bieden waarin ze zich zoveel mogelijk thuisvoelen, want ze zullen alleen maar in grote getale naar buiten gaan als aan deze randvoorwaarden wordt voldaan. Echter binnen een jaar na onze start stond de gemeente op onze stoep. Ze maken zich zorgen over de aantasting van het open Friese landschap. Een nog steeds voortdurende kwestie, die als gevolg heeft dat we tot nu toe minder beplanting in de uitloop hebben dan we zouden willen. Ondertussen is onze grootste zorg een besmetting met vogelgriep. Om de ganzen verderop in de uitloop zoveel mogelijk te weren plaatsten we zwiepende stokken met linten, gelukkig met succes. Ook voor eenden is het onaantrekkelijk om in onze uitloop te bivakkeren, langs alle sloten staat gaas. 

Toen wij plannen opvatten om een biologisch legkippenbedrijf op te zetten werden we al gewaarschuwd voor de gevaren van vogelgriep. Bij de voorlichters zat de uitbraak van 2003 nog vers in het geheugen. Wij maakten ons echter niet zoveel zorgen, we bevinden ons immers in een gebied waar niet zoveel pluimvee wordt gehoudenWel hielden we rekening met een eventuele ophokplicht ten tijde van een uitbraak, dus bouwden we een stal met een grote koude scharrelruimte. Maar nog voor we onze eerste kippen kregen was onze zorgelozeinstelling voorgoed verdwenen. Ten tijde van de bouw van onze stal waren er in zuidwest Friesland enkele gevallen van laagpathogene vogelgriep. De bron was een bedrijf met vrije uitloop. Uit angst voor besmetting namen we vanaf het begin het hygiëneprotocol uiterst serieus. We beseffen inmiddels ook dat een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in onze sector gelijk staat aan een grootschalige en langdurige stroomstoring in de Randstad!

Deze week werd de winnaar van de mooiste kippenuitloop bekend gemaakt. Het mag duidelijk zijn dat wij ons niet eens kandidaat hebben gesteld voor deze verkiezing. Het loopt vooralsnog allemaal anders dan we ons hadden voorgesteld. Tijdens de vele bedrijfsbezoeken die we door de jaren heen hebben afgelegd deden we veel inspiratie op. We vinden het jammer dat we tot nog toe maar weinig ideeën tot uitvoering konden brengen.

Toen mij tijdens een radio-interview deze winter, de vraag werd gesteld of ik het wel verantwoord vind dat onze kippen weer buiten lopen, stelde ik dat er van overtuigd ben dat er vanuit Den Haag weloverwogen beslissingen worden genomen. Er is inderdaad voortdurend onderzoek onder wilde vogels naar ziekteverschijnselen zoals vogelgriep. Het H5N8-virus is in dat ene geval niet meer aangetroffen. Bovendien wordt het hoogpathogene vogelgriepvirus bij een uitloopbedrijf zelden aangetroffen.

Maar de laagpathogene virussen, die het gevaar in zich hebben te kunnen muteren, waren echter wel degelijk rond. Inmiddels hebben al op twee bedrijven met uitloop nieuwe besmettingen plaatsgevonden. En telkens worden de pluimveebedrijven in de naaste omgeving uit angst voor uitbreiding op slot gezet. Wat tot grote schade leidt.
Zo langzamerhand is de kippenuitloop omstreden.
Ook in andere delen van Europa steekt het virus gedurende de risicomaanden voortdurend de kop op. Er is dan ook al vele malen geopperd dat de kippen weer naar 'binnen' moeten. Dit gaat natuurlijk lijnrecht in tegen de tendens van deze tijd, we willen een meer natuurlijk gedrag voor onze dieren. Duidelijk is inmiddels wel dat dit een probleem is wat niet kan blijven voortbestaan. We roepen het onheil op deze manier over onze dieren en onszelf af. We zullen toch maatregelen op Europees niveau in moeten voeren.

Wat te denken van de invoering van een beperkte, overdekte uitloop tijdens de risicomaanden? Een deugdelijke overdekking met doek wat vogelpoep echt tegenhoudt? En een zodanige beperking van de uitloop dat de overdekking in verhouding staat tot de stal, de omgeving en het aantal kippen wat in de wintermaanden überhaupt naar buiten wil?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten