zondag 8 maart 2015

Proud to be a 'hot' farmer!

Boer Tom zorgt niet goed voor zijn bloemen...?

Minder dan een halve eeuw geleden sprak men met gepaste trots van de boerenstand.
Waar is onze trots gebleven? Wij zijn letterlijk beeldbepalend. Het mooie Nederlandse landschap wordt op de steden na voor het grootste deel door ons ingevuld. Bovendien zorgen wij als boeren voor tien procent van de Nederlandse economie. En dat doen we heel goed, we staan als 's werelds beste boeren bekend. We heten nu ten slotte niet voor niets agrariƫrs.

Het gevoel van trots werd de voorbije decennia ondermijnd door de hand over hand toegenomen regeldruk en de ongenuanceerde uitlatingen van een groeiende groep dierextremisten.

We kunnen stellen dat onze liefde voor het gewas en de dieren, onze Hollandse nijverheid, het ondernemerschap wat ook in ons bloed zit, de sector gebracht heeft waar we nu zijn. En de regelgeving en de kritiek heeft onze agrarische sector mede op het niveau gebracht waar wij nu staan.

Laat ons weer trots zijn en dat uitdragen, door met elkaar voor onszelf op te komen wanneer regels niet relevant zijn of hun doel voorbijschieten. Laat ons weer trots zijn als wij worden aangevallen door mensen die helemaal niet weten waarover ze praten, omdat het boerenleven hen vreemd is.

Wij zijn boer, wij zijn de agrarische sector. Als er onrecht is treft ons dat allemaal, of we nu grootschalig, kleinschalig, gangbaar of biologisch produceren. Met zijn allen leveren wij goed en veilig voedsel waar de consument om vraagt. Met zijn allen voorzien we in de eerste levensbehoeften van onze landgenoten en daarbuiten. En dat doen we op een verantwoorde manier, waar een ontwikkeling van eeuwen her aan vooraf is gegaan. Alleen wij weten waar we over praten! Wij hebben verstand van de dieren en het land. Laten we dat uitdragen en dat niet alleen via een programma als Boer zoekt Vrouw.
Ik weet zeker dat als we in eenheid laten zien waar wij voor staan, wat onze grote liefde heeft, boeren opnieuw 'hot' zullen worden.
Wel jammer dat 'Boer zoekt Vrouw' dan binnen de kortste keren overbodig zal zijn...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten