zondag 1 maart 2015

Samen leven, samen werken

Bijzonder Gewoon is de overkoepelende naam van ons agrarisch familiebedrijf. Samen met mijn man Enne, onze zoon Douwe (timmerman), onze dochter Johanna en haar man Klaas (mechanisatie), boeren we op twee oude boerderijen in It Heidenskip in Fryslân.

Hoezo bijzonder?
Omdat we door als gezin samen te werken en gebruik te maken van de middelen die er al zijn toch in staat zijn van niets weer iets te maken. De wormenkwekerij en de paardenstalling waar alles mee begon, hebben we met tweedehands materiaal gerealiseerd in de oude boerderij, op de plaats waar eens melkkoeien stonden. Steeds doorontwikkelen, nieuwe ideeën opdoen, beetje bij beetje doorgroeien, vertrouwen krijgen. Steeds minder buiten de deur werken, tot het moment daar is, dat je jezelf kunt onderhouden. Zo kregen we op een gegeven moment zelfs het vertrouwen van de bank, waardoor we een kippenstal konden bouwen. Na een aantal jaren kregen we met zijn vijven zelfs de mogelijkheid een oude varkensboerderij over te nemen, waar Douwe, Klaas&Johanna en hun dochter Ilse nu wonen en werken. Alles was oud en verwaarloosd, samen knapten we het weer op, nieuw leven in de brouwerij. Ook onze tweede zoon Jelmer hielp met zijn technische kennis onbetaalbaar veel mee. Tegenslagen waren er ook, vaak kwam er veel hulp van buiten. Bakjes koffie, samen eten, een biertje, zoveel gezelligheid en saamhorigheid!

Hoezo gewoon?
Omdat we vrij kleinschalig werken. Het grootste onderdeel is de nieuwe kippenstal, gebouwd in 2010 voor 11.000 biologische leghennen, ze hebben daarnaast de beschikking over zes hectare land om buiten te scharrelen. In de oude stelpboerderij(1786) runnen we sinds 1995 een wormenkwekerij, waar jaarlijks rond de 4 ton wormen voor de visserij worden gekweekt. We hebben 12 stuks rundvee voor het vlees, 5 suffolkschapen. Verder is er een paardenpension voor 10 paarden, wat een hoop gezelligheid geeft en we hebben de beschikking over een ruime binnenrijbak. Twee voormalige varkensstallen hebben we in 2014 omgebouwd tot kippenstal, voor 7000 biologische vleeskippen. Ook zij kunnen naar buiten en over het hele perceel tussen het gras en de bomen scharrelen.

Bijzonder gewoon, omdat het gewone op deze manier zo bijzonder is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten